Home Program Asasi Program Asasi Asasi Sains (PI080)
Asasi Sains (PI080) PDF Print E-mail

FAKULTI SAINS GUNAAN

PI080

Terbuka kepada pemohon aliran Sains/Teknikal

Asasi Sains
(Pengambilan sesi Julai sahaja)

1. Calon yang tamat program Asasi Sains dengan cemerlang serta MUET tahap 3 berpeluang ke program Ijazah Sarjana Muda di UiTM atau IPTA lain dalam bidang:
  • Perubatan
  • Pergigian
  • Farmasi

2. Calon juga boleh memilih untuk mengikuti program Pengajian Sains dan Teknologi yang ditawarkan di UiTM atau IPTA lain dengan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh universiti berkenaan.

3. Calon yang tamat program Asasi Sains di UiTM perlu memohon ke program Ijazah Sarjana Muda melalui BPKP (Jabatan Pengajian Tinggi) seperti yang diiklankan di akhbar-akhbar utama pada minggu pertama bulan Februari.

*AMBILAN UNTUK LULUSAN SPM TAHUN SEMASA SAHAJA

Memenuhi SYARAT AM UNIVERSITI dengan mendapat sekurang-kurangnya gred 2A dalam DUA (2) mata pelajaran dan gred 4B dalam DUA (2) mata pelajaran berikut :

• Matematik Tambahan
  • Fizik
  • Biologi
  • Kimia

• Bahasa Inggeris mendapat sekurang-kurangnya gred 4B

(Keutamaan akan diberikan kepada calon-calon yang mendapat keputusan cemerlang)
Last Updated on Thursday, 29 July 2010 08:01