Home Program Asasi Program Asasi Asasi Undang-undang (PI005)
Asasi Undang-undang (PI005) PDF Print E-mail

FAKULTI UNDANG-UNDANG

PI005

Asasi Undang-Undang
(1 1/2 tahun / 3 Semester)

1. Calon lulusan Asasi Undang-Undang ini cuma boleh melanjutkan pelajaran di UiTM sahaja

2. Calon yang mendapat lima (5) Gred 1A/2A dalam mata pelajaran berkaitan termasuk Bahasa Inggeris akan ditempatkan khas di Kampus Shah Alam. Tertakluk kepada pencapaian akademik yang cemerlang dan bilangan tempat yang disediakan.

3. Calon yang lulus dalam program Asasi Undang-Undang dengan mendapat HPNG 3.00 ke atas akan diserapkan untuk mengikuti program Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (Kepujian) di Fakulti Undang-Undang UiTM. Calon perlu mendapat MUET Band 4 sebagai syarat kelayakan tambahan.

4. Calon juga boleh memohon kepada Dekan Fakulti Undang-Undang untuk diserapkan ke program Ijazah yang ditawarkan oleh fakulti-fakulti/pusat akademik berikut dengan memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh Fakulti:

• Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka (melalui proses temu duga)
  • Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media (melalui proses temu duga)
  • Akademi Pengajian Bahasa (melalui proses temu duga)
  • Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan
  • Fakulti Pengurusan dan Teknologi Pejabat
  • Fakulti Pengurusan Perniagaan
  • Fakulti Teknologi Kreatif dan Artistik
  • Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi

5. Calon-calon yang lulus dan tamat dengan HPNG 2.00 hingga 2.99 dan tidak berjaya ditawar tempat ke program ijazah akan diserapkan ke program diploma yang bersesuaian.

Perhatian:
Pelajar yang HPNG di bawah 3.00 tidak ditawar secara automatik bagi program di atas. Pemilihan dibuat secara Meritrokasi, pencapaian akademik yang cemerlang, bilangan tempat yang disediakan dan persaingan dari lulusan STPM / Matrikulasi / Setaraf.

Catatan:
Permohonan penerapan ke program selain ke program Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (Kepujian) hendaklah dibuat dalam borang yang ditetapkan yang boleh di dapati dari Koordinator Program Asasi Undang-Undang pada tarikh yang di tetapkan.

* AMBILAN UNTUK LULUSAN SPM TAHUN SEMASA SAHAJA

Memenuhi SYARAT AM UNIVERSITI dengan mendapat sekurang-kurangnya Gred 2A dalam mana-mana TIGA (3) mata pelajaran (tidak termasuk Bahasa Inggeris dan Matematik/Matematik Tambahan)

• Bahasa Inggeris dengan mendapat sekurangkurangnya gred 3B
  • Kepujian Matematik/Matematik Tambahan