Sunday, 24 January 2010 02:24

• Matematik /Matematik Tambahan
  • Fizik / Kimia / Biologi / Sains Tambahan / Sains
  • Tidak Rabun Warna/ Buta Warna
2. LEPASAN SIJIL UiTM (AP009)
Lulus Sijil Perancangan Bandar dan Wilayah dari UiTM dengan mendapat HPNG 2.50
3. LEPASAN SIJIL POLITEKNIK/IKM/INSTITUSI LAIN
4. LEPASAN SIJIL UiTM (AP009) DAN PENGALAMAN KERJA
Lulus Sijil Perancangan Bandar & Wilayah dari UiTM dengan mendapat HPNG kurang dari 2.50 dan dengan pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan tidak kurang dari DUA (2) tahun
  • Mendapat kepujian dalam Bahasa Melayu DAN lulus Matematik/Matematik Tambahan serta Bahasa Inggeris di peringkat SPM
Nota :
Lulus ujian melukis dan ujian buta warna dalam temu duga yang dikendalikan oleh Fakulti.
Bagi lulusan sijil sahaja, salinan permohonan dan salinan sijil yang telah disahkan perlu dihantar kepada Dekan, Fakulti Seni Bina Perancangan dan Ukur, UiTM, 40450 Shah Alam (selewat-lewatnya satu minggu selepas tarikh tutup permohonan).

AP213

Sarjana Muda Sains (Seni Bina)
(Program bertemu duga)

Memenuhi SYARAT AM UNIVERSITI dengan mendapat gred 4B dalam TIGA (3) mata pelajaran:
  • Fizik / Kimia / Sains Tambahan / Sains
  • Matematik / Matematik Tambahan
  • Geografi / Sejarah / Pendidikan Seni Visual / Lukisan Kejuruteraan / Reka Cipta / Lukisan Geometri dan Binaan Bangunan / Perdagangan / Ekonomi
  • Kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris
Nota
Lulus ujian khas lukisan dan ujian buta warna dalam temuduga yang dikendalikan oleh Fakulti.

AP114

Diploma Ukur Bahan

• Matematik/Matematik Tambahan
2. LEPASAN SIJIL POLITEKNIK/IKM/INSTITUSI LAIN
Lulus Sijil Politeknik atau institusi lain yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia dalam bidang Ukur Bahan dengan mendapat sekurang-kurangnya HPNG 2.75 SERTA mendapat EMPAT (4) kepujian termasuk Bahasa Melayu DAN Matematik/Matematik Tambahan DAN Sains/Fizik/Biologi/Sains Tambahan SERTA lulus Bahasa Inggeris di peringkat SPM .
Lulus program Pra Diploma Sains (PD008) dari UiTM dengan syarat kemasukan seperti yang ditetapkan oleh UiTM.

AP115
Diploma Pengurusan Hartanah

• Matematik/Matematik Tambahan
2. LEPASAN SIJIL DARI INSPEN
Lulus Sijil Penilaian Harta Tanah dari Institut Penilaian Negara (INSPEN) dengan mendapat sekurang-kurangnya HPNG 3.00SERTA mendapat EMPAT (4) kepujian termasuk Bahasa Melayu DAN Matematik/Matematik Tambahan DAN lulus Bahasa Inggeris di peringkat SPM.

AP116
Diploma Bangunan

• Matematik / Matematik Tambahan
  • Fizik/Kimia / Sains Tambahan / Sains / Sains Gunaan / Teknologi Kejuruteraan / Bahan Binaan / Teknologi Binaan
2. LEPASAN SIJIL POLITEKNIK/IKM/INSTITUSI LAIN

Lulus Sijil Politeknik atau institusi lain yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia dalam bidang yang berkaitan dengan mendapat sekurang-kurangnya HPNG 2.75 SERTA mendapat EMPAT (4) kepujian termasuk Bahasa Melayu DAN kepujian Matematik/Matematik Tambahan DAN lulus Bahasa Inggeris di peringkat SPM.

AP117
Diploma Rekabentuk Dalaman

• Fizik / Kimia / Sains Tambahan / Sains / Sains Gunaan
2. LEPASAN SIJIL POLITEKNIK/IKM/INSTITUSI LAIN
Lulus Sijil Politeknik atau institusi lain yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia dalam bidang yang berkaitan dengan mendapat sekurang-kurangnya HPNG 2.75 SERTA mendapat EMPAT(4) kepujian termasuk Bahasa Melayu DAN kepujian Matematik/Matematik Tambahan/Fizik/Kimia/ Biologi/ Sains Tambahan/ Sains SERTA lulus Bahasa Inggeris di peringkat SPM.
Lulus ujian khas lukisan dan ujian buta warna dalam temu duga yang dikendalikan oleh Fakulti.

AP118
Diploma Senibina Landskap

2. LEPASAN SIJIL POLITEKNIK/IKM/INSTITUSI LAIN
Lulus Sijil Politeknik atau institusi lain yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia dalam bidang yang berkaitan dengan mendapat sekurang-kurangnya HPNG 2.75 SERTA mendapat EMPAT (4) kepujian termasuk dalam Bahasa Melayu DAN kepujian Matematik/Matematik Tambahan SERTA lulus Bahasa Inggeris di peringkat SPM.

AP119
Diploma Ukur Bangunan

• Tidak Buta / Buta Warna

AP120